1950 – 1959

Magere jaren

De jaren ’50 beginnen ronduit slecht. Feyenoord bungelt in het seizoen 1949-1950 zelfs een tijdje rondom de laatste plaats alvorens als zesde te finishen. In mei 1950 lijdt de ploeg – waarin het latere clubicoon Fred Blankemeijer als stopperspil een helft speelt – in de eigen Kuip in de vijfde ronde van het bekertoernooi maar liefst een 9-1 nederlaag, lange tijd de grootste in de clubgeschiedenis.

Feyenoord ondervindt ook de gevolgen van het opkomende professionele voetbal, dat door de Nederlandse bond fel wordt tegengehouden en bestreden. Zo kiezen in 1950 drie internationals (midvoor Joek Brandes, rechtsbinnen Piet Steenbergen en middenvelder Arie de Vroet) voor lucratieve contracten in Frankrijk. Ook de ‘wilde’ profbond NBVB, die in tegenstelling tot de KNVB wél betaald voetbal organiseert en veel publiek trekt, hengelt naar de diensten van diverse Feyenoorders.

Betaald voetbal

In 1954 gaat de KNVB overstag, mede onder druk van Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom. De bond accepteert betaald voetbal en fuseert met de NBVB. Dat betekent niet direct een verbetering van de prestaties van Feyenoord. In het eerste ‘betaalde’ seizoen 1954-1955 moet de club bij de eerste negen eindigen om het jaar erop uit te komen in een van de vier nieuw te vormen hoofdklassen. Dat lukt pas in de laatste wedstrijd tegen Alkmaar ’54 waarin per se gewonnen moet worden. Door een goal van Nico de Bruijn, maar vooral dankzij fenomenaal keeperswerk van Henk van der Bijl is het hoofdklasserschap na een 1-0 zege in Alkmaar een feit.

Cor Kieboom

De gewiekste en eigenzinnige Kieboom, in het dagelijks leven eigenaar van een kolen- en oliehandel, werkt in die jaren gestaag aan het bouwen van een degelijk en kwalitatief goed elftal. Hij trekt waar nodig volop de portemonnee om nieuwe spelers te ‘kopen’. In 1955 neemt hij zelfs de volledige Haagse club Holland Sport over, waardoor onder anderen de onbetwiste goalgetter Henk Schouten voor Feyenoord gaat spelen. Hij wordt in 1956 meteen topscorer van Nederland, vooral door zijn negen goals in het duel met De Volewijckers (11-4). Ook Cor van der Gijp, nog altijd Feyenoords clubtopscorer, komt in dat jaar naar Rotterdam-Zuid. Kieboom betaalt het Dordtse Emma 18.000 gulden voor de spits.

Coen Moulijn

Op 18 september 1955 debuteert in de thuiswedstrijd tegen MVV (1-3) Coen Moulijn in het roodwitte shirt. De linksbuiten is voor 25.000 gulden overgekomen van Xerxes uit Rotterdam-Noord. Hij zal tot zijn afscheid in 1972 maar liefst 607 wedstrijden spelen voor de club en uitgroeien tot een van de grootste spelers uit de clubhistorie.

In het seizoen 1956-1957 wordt voor het eerst gespeeld in de Eredivisie zoals we die vandaag kennen. Omdat Feyenoord en Ajax in de jaren daarvoor steeds in andere afdelingen uitkomen, wordt op 11 november 1956 dan ook de eerste Klassieker in negen jaar afgewerkt. In een afgeladen Kuip verslaat Feyenoord de Amsterdammers met maar liefst 7-3. Daan den Bleijker is die middag de grote held met vier goals.

Wisselvallig

Feyenoord speelt in die jaren bij vlagen prachtig voetbal, het publiek in de Kuip – die vanaf 1957 ook beschikt over een lichtinstallatie – geniet volop. Maar de prestaties blijven wisselvallig en de klasseringen mager. Het ontbreekt vooral aan spelers die de mouwen opstropen. Na de komst van doelman Eddy Pieters-Graafland in 1958 van Ajax, haalt de club in 1959 dan ook erkende mannetjesputters als Reinier Kreijermaat (Elinkwijk), Jan Klaassens (VVV) en Rinus Bennaars (NOAD) naar Rotterdam. Nieuwe successen lijken dan een kwestie van tijd.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×