1914 – 1923

Een echt stadion en de eerste Klassieker

In 1916 wordt Feyenoord kampioen van de derde klasse, waardoor het promoveert naar de tweede klasse van de NVB. In dat jaar fuseert de club wederom, dit keer met DCS, dat ook op het Afrikaanderplein speelt. Hierdoor krijgt het eerste elftal een kwaliteitsimpuls met onder anderen Jan Petterson en Kees Pijl. Vooral die laatste, een echte goalgetter, zal later uitgroeien tot een van de grootste voor-oorlogse spelers van de club.

Financieel gaat het niet al te best. De wedstrijden op het Afrikaanderplein worden weliswaar door duizenden mensen bezocht, maar omdat het veld eigendom is van de gemeente, kan de club geen entree heffen. Het komt geregeld voor dat de spelers zondagochtend nog moeten lappen om een bal te kunnen betalen, die een van hen dan op de fiets moet gaan kopen bij Dekker’s Sporthandel aan de Botersloot.

Kromme Zandweg

In de zomer van 1917 betrekt de club daarom een nieuw onderkomen aan de Kromme Zandweg. Daar is ruimte genoeg voor tribunes en zelfs een clubgebouw met kleedkamers. Ook door dat nieuwe stadion besluit de NVB Feyenoord in dat jaar toch te laten promoveren naar de Eerste Klasse B.

Op 13 maart 1921, twee weken voordat Feyenoord het 12,5 jarig jubileum viert, promoveert de club door het kampioenschap in de overgangsklasse naar de Eerste Klasse van de NVB, waardoor de arbeidersclub uit Rotterdam-Zuid zich voor het eerst nestelt tussen de zogenoemde ‘heerenclubs’ die in die jaren het voetbal domineren. Stadgenoot Sparta degradeert dat seizoen juist uit de hoogste klasse, maar op 22 mei 1921 spelen beide clubs toch voor het eerst tegen elkaar. Op Spangen komt Feyenoord met 2-0 achter, maar door Kees Pijl en Adriaan Koonings – die beiden twee keer scoren – wint Feyenoord de eerste Rotterdamse derby met 2-4.


Poster Feijenoord Kampioen-marsch (1921)

Bill Julian

De kersverse eersteklasser is ambitieus. De club trekt met de Engelsman Bill Julian zelfs een professionele trainer aan. Tot die tijd waren trainingen niet meer dan onderlinge partijtjes, maar Julian werkt specifiek aan de verbetering van techniek en tactiek. De wedstrijden aan de Kromme Zandweg trekken ook steeds meer publiek. De club breidt de tribunecapaciteit uit en de gemeente legt een tramlijn aan om de mensenmassa’s zo goed mogelijk naar het stadion te vervoeren.

Klassieker

Op 9 oktober 1921 zijn tienduizend belangstellenden getuige van de eerste ontmoeting met Ajax. Feyenoord verliest met 3-2, maar tekent protest aan tegen de eerste Amsterdamse goal. De bond honoreert dat, waardoor de eerste Klassieker de boeken in gaat als een 2-2 gelijkspel. Kees Pijl en Ok Formenoy, die later nog een spraakmakende overstap naar Sparta zal maken, zorgen voor de Rotterdamse treffers.

Feyenoord eindigt dat eerste seizoen in de hoogste afdeling op een uitstekende tweede plaats, vijf punten achter Blauw Wit. Trainer Julian wordt daarna weer bedankt voor zijn diensten, want de club kan zijn salaris niet meer opbrengen. Zonder echte trainer wordt Feyenoord het jaar erop derde.

Oranje

In juni 1923 wordt de officiële naam van de club veranderd in Rotterdamse Voetbal & Atletiek Vereeniging Feijenoord, om ook de sinds 1918 zeer actieve atletiektak te vermelden. In november van dat jaar is Bertus Bul de eerste “echte” Feyenoorder in het Nederlands elftal (na de van Go Ahead overgekomen Gerrit Hulsman, die maar kort voor de club speelde en al bij zijn komst international was). De havenwerker Bul, ook wel ‘de terriër’ genoemd vanwege zijn onverschrokken wilskracht, speelt daarin plotseling tussen ‘doktoren en meesters in de rechten’, zoals hij het zelf noemt. Niet lang daarna worden ook Kees Pijl en Adriaan Koonings opgeroepen voor Oranje.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×