1908 – 1913

Van Wilhelmina tot Feyenoord

Het is zondagmiddag 19 juli 1908. Op het plein voor de Wilhelminakerk in de Oranjeboomstraat in de Rotterdamse wijk Feijenoord voetballen een aantal jongens, zoals wel vaker in die dagen. Geld voor een echte leren bal hebben ze niet. De arbeiders op Rotterdam-Zuid, voornamelijk werkzaam in het havengebied, hebben het niet breed, dus de jongens behelpen zich met een tot bal samengeperste prop kranten, omwikkeld met pakpapier.

De Vereeniging

Maar toch, juist die zondag is een bijzondere. Een van de jongens, Kees van Baaren, heeft als verjaarscadeau van zijn vader, die een florerende timmerwinkel drijft, een echte leren bal gekregen. Dat is wel even iets anders dan met een papieren prop! Razend enthousiast besluiten Kees, Gerard van Leerdam, Henk Mulder en Nico Struijs later die middag in koffiehuis De Vereeniging aan de Persoonshaven een voetbalclub op te richten. Als naam kiezen ze Wilhelmina, naar de kerk waar het allemaal begon. Het eerste clubtenue: een rood shirt met blauwe mouwen, witte broek. Als speelterrein wordt De Put gekozen, een opgespoten terrein tussen het Afrikaanderplein en de Hilledijk. Eind juli 1908 wint Wilhelmina daar zijn eerste echte wedstrijd, met 2-1 van Be Quick uit Bospolder in Rotterdam-West.

Hoe enthousiast de jongens ook zijn, het kost de club moeite om een een elftal samen te stellen. Daarom fuseert Wilhelmina in het voorjaar van 1909 met Volharding en verandert de naam in Hillesluis-Feijenoord-Combinatie (HFC). De Rotterdamsche Voetbalbond (RVB) accepteert die naam echter niet, omdat het te veel verwarring zou geven met het al langer bestaande HFC uit Haarlem. Op voorstel van rechtsbuiten Jan van Ouwerkerk kiezen de leden voor Celeritas. Voortaan wordt ook in andere shirts gespeeld: geelzwart, horizontaal gestreept.

Afrikaanderplein

Het veld op De Put is eigenlijk te slecht om op te voetballen. Vanaf 1909 speelt Celeritas dan ook op het Afrikaanderplein, waar een echt voetbalveld ligt. Kees van Baaren weet de gemeente Rotterdam over te halen het veld daar ter beschikking te stellen. De onverschrokken Van Baaren bedingt daarbij bovendien een zeer schappelijke huurprijs: slechts een rijksdaalder per jaar, ook voor die tijd niet veel.


Afrikaanderplein (1909)

 

RVV Feijenoord

De nieuwe naam is geen lang leven beschoren. Wanneer Celeritas als kampioen van de eerste klasse van de RVB in 1912 promoveert naar de derde klasse van de Nederlandsche Voetbalbond (NVB), moet de naam opnieuw worden veranderd. In Den Haag speelt namelijk ook al een club die zich Celeritas noemt. Op een bewogen ledenvergadering op 7 juli 1912 worden drie alternatieven in stemming gebracht: RVV Het Zuiden, RVV Mars en RVV Feijenoord. Met 21 stemmen voor, tegen 4 voor Het Zuiden en 2 voor Mars, kiezen de leden die middag als nieuwe naam: Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Ook wordt dan het inmiddels klassieke tenue gekozen: een roodwit shirt met zwarte broek en zwarte kousen met een roodwitte band. Op 25 augustus wint Feyenoord de eerste prijs in het bestaan: de Concordiaan-beker.

Feyenoord Business CLub
INLOG VOOR ONZE LEDEN
WILT U OOK LID WORDEN?
×