Heer-fey-39

Van Bronckhorst: ‘Lastige uitwedstrijd al voor rust beslist’

‘Hier zit een heel blije coach.’ Met die woorden begon Giovanni van Bronckhorst zondagmiddag zijn nabeschouwing op sc Heerenveen – Feyenoord, in de volle persruimte van het Abe Lenstra Stadion. De hoofdtrainer had rekening gehouden met een lastige middag in Friesland, maar zag zijn ploeg met vijf goals in de eerste helft de basis leggen voor een ruime overwinning (2-5). ‘Dit geeft veel vertrouwen.’

Als voormalig speler en assistent-trainer wist Van Bronckhorst als geen ander dat een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen traditioneel een moeilijk te nemen horde is voor Feyenoord. Deze keer was daar geen sprake van en stond het na iets meer dan een half uur spelen al maar liefst 0-5. ‘Daarmee was de wedstrijd beslist’, wist de coach, die zag hoe zijn ploeg op uiterst effectieve wijze te werk ging. ‘Bijna elke kans leverde een doelpunt op. Er zaten uitstekende aanvallen tussen, met mooie goals. Daardoor ebde het geloof weg bij de tegenstander, dat was onze verdienste.’

Tijdens de rust complimenteerde Van Bronckhorst zijn ploeg voor het optreden in de eerste helft. Tevens hamerde hij er tegenover zijn spelers op om de focus vast te houden en op dezelfde voet verder te gaan. Desondanks zag hij de thuisploeg nog tweemaal tegen scoren. ‘Uit ervaring weet je dat het moeilijk is geconcentreerd te blijven. Dat is begrijpelijk en menselijk, maar uiteindelijk hebben we de wedstrijd niet zakelijk genoeg uitgespeeld. Dat is een stap die we nog moeten maken als team.’

Van Bronckhorst sloot zijn nabeschouwing af met mooie woorden voor Simon Gustafson, die bij bijna alle Feyenoord-goals betrokken was. Zo gaf hij drie assists en nam de Zweed het derde doelpunt zelf voor zijn rekening. ‘Simon vulde het heel goed in vandaag’, sprak de coach. ‘Zo’n eerste helft, dat is fantastisch voor hem en voor het elftal. Je merkt dat het team steeds beter zijn kwaliteiten herkent.’