Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
rondleiding

Uniek trainingskamp Amerikaanse jeugdspelers bij Feyenoord

Een afvaardiging van de Amerikaanse amateurvereniging St. Louis Scott Gallagher (SLSG) is deze week op trainingskamp bij Feyenoord. Gedurende hun negendaagse verblijf op Nederlandse bodem volgen in totaal 31 jeugdspelers in de leeftijdscategorie van twaalf tot veertien jaar onder begeleiding van een aantal trainers en ouders een uitgebreid en zeer divers programma. Niet alleen werken ze hun trainingen af onder leiding van Feyenoord Academy-trainers, er staat tevens een aantal oefenwedstrijden ingepland. Bovendien bezocht het Amerikaanse gezelschap afgelopen zondag de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip.

De Amerikaanse voetballertjes zagen zondag niet alleen het eerste elftal van Feyenoord aan het werk, maar komen deze week ook veel te weten over de club en haar rijke historie. Dankzij een bezoek aan ‘The Other Side Of The Heart Is White’, een documentaire over het Feyenoord-gevoel, in Pathè de Kuip werd hen veel duidelijk over de unieke band tussen de club en het legioen, terwijl ze met een rondleiding door het stadion een reis maakten door de geschiedenis van Feyenoord. Ook werd gretig gebruik gemaakt van de gelegenheid om clubartikelen aan te schaffen in de Feyenoord Fanshop. ‘Met dit trainingskamp bieden we hen de kans om een Europese voetbalbeleving in al haar facetten te ervaren’, aldus Gido Vader, manager internationale relaties bij Feyenoord.

Volgens Kevin Stoll, een van de coaches die als begeleider is meegereisd op trainingskamp, kijken zijn pupillen deze week hun ogen uit. ‘Dit is voor hen een ervaring die ze van hun leven niet meer vergeten’, zei hij. ‘De kans om een Europese trip als deze mee te maken, krijgen lang niet alle Amerikaanse kinderen. Met name de atmosfeer in het stadion tijdens Feyenoord – Ajax maakte diepe indruk op ze. Bovendien was zoiets nieuw voor ons, omdat voetbal als sport in Amerika niet met zoveel passie wordt beleefd als bijvoorbeeld basketbal of American Football.’

Stoll is tot dusver zeer te spreken over de omstandigheden waaronder het team in Rotterdam verblijft. ‘Het is een prachtige, schone stad, waar we de beschikking hebben over een prima hotel en goed eten. Nog belangrijker is dat de trainingen dankzij Feyenoord Academy ontzettend leerzaam zijn. In deze groep zit een aantal talentvolle spelers, maar de speelsnelheid ligt hier een stuk hoger, zo merken we op trainingen en tijdens oefenwedstrijden. Daarom is dit trainingskamp voor onze jongens een aardige test om te kijken hoe ver ze zijn en in alle opzichten goed voor hun eigen ontwikkeling.’

De groep van SLSG, waarvan één speler momenteel een stage afwerkt bij het team van Feyenoord B2, verblijft tot en met komende zondag in Rotterdam. Tot die tijd oefenen de Amerikanen onder meer dinsdag op Varkenoord tegen jeugdteams van Feyenoord en de Sportclub en staan woensdag in het Zuiderpark in Den Haag en donderdag op het complex van VDL in Maassluis oefenduels op het programma. Het trainingskamp wordt afgesloten met een bezoek aan de competitiewedstrijd PSV – FC Utrecht, zaterdagavond in Eindhoven.