Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
foundation5

Uitgelicht: het goede doel van Feyenoord (IV)

Feyenoord speelt op zondag 4 januari een benefietwedstrijd tegen FC Emmen. De opbrengst hiervan gaat volledig naar de Feyenoord Foundation, het goede doel van Feyenoord. De zes projecten die via de Feyenoord Foundation worden gefinancierd, worden wekelijks uitgelicht op deze website. In deel IV: Feyenoord Fancoach.

FEYENOORD FANCOACH

Opgericht:
In 2005 in samenwerking met de Gemeente Rotterdam.

Doel van het project:
Het coachen van een supporter is de essentie van dit project. Dat gebeurt op de eerste plaats in de preventieve sfeer, door in het stadion en in eigen leefomgeving contacten te leggen en onderhouden binnen de doelgroep 13 tot en met 23 jaar. Een Fancoach is letterlijk een coach van én voor het leven. Coachen is nooit alleen preventief. Het is ook reactief: als de fout al is gemaakt. Binnen het Fancoachproject wordt bijvoorbeeld een alternatief traject aangeboden aan supporters die een stadionverbod hebben gekregen. Los daarvan worden er vanuit het Fancoach-project ook andere activiteiten georganiseerd voor supporters, zoals de jaarlijkse FIFA-battle (foto).

Succesfactor:
Het gebruik van het merk Feyenoord en de omgeving van het stadion hebben een verbluffende werking op jongeren. In de laatste twee jaar van het Fancoach-project heeft Feyenoord 49 supporters middels een traject terug kunnen begeleiden naar de wedstrijden. Over die periode geldt er een recidive onder alle deelnemers van slechts 0,5 procent.

Ervaringsdeskundige:
Stefan, deelnemer aan het alternatief traject na een stadionverbod: ‘Na een akkefietje werd mijn naam door de Voetbaleenheid doorgegeven aan Feyenoord. Niet veel later werd ik door de club voorgesteld aan mijn fancoach. Hij gaf mij de kans om mijn stadionverbod van zes jaar, waarvan drie voorwaardelijk, om te zetten in een stadionverbod voor één jaar. Een aanbod dat ik uiteraard met beide handen aangreep.

Ik ben het re-integratietraject van Feyenoord Fancoach ingegaan. In totaal heb ik 96 uur werkzaamheden verricht voor en met Feyenoord. Van schoonmaken op Varkenoord tot meehelpen bij maatschappelijke projecten zoals Scoren in de Wijk. Je leert wat voor consequenties jouw gedrag kan hebben voor de club. Wat dat betreft ben ik een stuk wijzer geworden. Ik heb geleerd tot tien te tellen en het project heeft mij de ogen doen openen. Er is namelijk meer dan alleen voetbal en Feyenoord.

Tegenwoordig ben ik als vrijwilliger betrokken bij de club. Zo help ik regelmatig bij Scoren in de Wijk. Lekker een balletje trappen met die kleine apies. Ondertussen praat ik met ze en probeer ik hen iets te leren door over mijn fouten te praten.’

Steun jij de Feyenoord Foundation, kom dan op zondag 4 januari naar de benefietwedstrijd Feyenoord – FC Emmen! Alle kaarten voor deze wedstrijd zijn verkrijgbaar voor € 7,50 per stuk via www.feyenoord.nl/ticketshop.