Rutten: ‘Dit was een heel rare wedstrijd’

Fred Rutten wist na afloop van de thuiswedstrijd tegen AS Roma nauwelijks waarmee hij zijn nabeschouwing moest beginnen, zoveel was er in de voorbije negentig minuten gebeurd in de De Kuip. In het treffen met de Italiaanse topclub vielen drie doelpunten, werden twee rode kaarten gegeven en viel één speler geblesseerd uit (Colin Kazim-Richards), terwijl het duel eenmaal werd stilgelegd. ‘Het was een heel rare wedstrijd’, concludeerde Rutten na afloop.

In die wedstrijd had Feyenoord het met name voor rust zwaar. ‘We slaagden er niet in om kansen te creëren’, vertelde de trainer. ‘Ik hoopte dat we de eerste helft zonder kleerscheuren zouden doorkomen. Dat leek te gaan lukken, tot we in de 48ste minuut een doelpunt tegen kregen. Dat was een mentale tik.’ Tegen die tijd was Kazim-Richards al geblesseerd uitgevallen met ‘een behoorlijke verrekking’, zo liet Rutten na afloop weten.

Na rust volgde snel een nieuwe tegenslag voor Feyenoord, toen Mitchell Te Vrede met rood van het veld werd gestuurd. ‘Die beslissing had grote invloed op de wedstrijd’, zei Rutten. ‘Daarna heb ik Elvis Manu ingebracht, in de wetenschap dat we daarmee een risico namen. Hij kon maar een half uur spelen.’

Manu zorgde direct voor de gelijkmaker, die desondanks maar heel kort op het scorebord stond. Gervinho bepaalde namelijk al een paar minuten later de eindstand op 1-2. Rutten: ‘Die tik zijn we niet meer te boven gekomen, al hebben we het nog wel geprobeerd. We zijn uit Europa, wat heel vervelend is.’

De nederlaag was extra zuur, omdat scheidsrechter Turpin direct na de rode kaart voor Te Vrede besloot om het duel tijdelijk te staken. Deze beslissing was deels ingegeven doordat vanaf de tribune voorwerpen op het veld werden gegooid. ‘Je helpt de club niet door dingen op het veld te gooien’, zei Rutten daarover na afloop. ‘Het schaadt Feyenoord en dat is heel jammer.’

Rutten had tot slot een compliment over voor met name zijn laatste linie. ‘We stonden uiteindelijk met drie man achterin, tegen een zeer gelouterd AS Roma. Het is zeer knap hoe die jonge jongens zich staande hebben gehouden tegen spelers als Totti en De Rossi, die dit soort duels bij wijze van spreken al honderd keer hebben meegemaakt. Voor onze spelers is het heel belangrijk dat ze dit soort wedstrijden spelen, die ervaring kan hen helpen in hun ontwikkeling.’