Feyenoord via uitstekende tweede helft langs FC Groningen

Feyenoord heeft met dank aan een uitstekende tweede helft zondag een 3-1 overwinning op FC Groningen geboekt. De Rotterdammers kwamen voor rust totaal niet in het eigen spel, maar mede dankzij enkele tactische wisselingen van trainer Mario Been, werd de tweede helft de 0-1 achterstand ongedaan gemaakt dankzij doelpunten van Stefan Babovic, Roy Makaay en Jon Dahl Tomasson. Stefan de Vrij maakte in de slotminuten van de wedstrijd zijn competitiedebuut.

In een zeer matige eerste helft van Feyenoord zat het venijn in de staart. Giovanni van Bronckhorst probeerde het in de slotminuut voor rust van afstand en schoot naast. De aanvoerder verdubbelde daarmee het aantal kansen dat de Rotterdammers in de eerste helft hadden gekregen. Enkel Stefan Babovic was na krap tien minuten spelen nog iets dichterbij een treffer gekomen, toen hij een zelf verdiende vrije trap vanaf de rand van het zestienmetergebied net over schoot.

In een kletsnatte en koude Kuip lukte het de ploeg van Mario Been verder in de eerste 45 minuten niet om in de buurt van het doel van FC Groningen te komen. De opbouw verliep daarvoor veel te slordig, spelers kwamen op beslissende momenten een stapje te laat en de ploeg was ongelukkig in de passing. Van het spel van de bezoekers werden de toeschouwers in Rotterdam ook al niet warm, want dat was evenals het spel van Feyenoord zonder al te veel fantasie of creativiteit.

Een scherpe openingsfase van Groningen zorgde er desondanks voor dat de ploeg met een 1-0 voorsprong kon gaan rusten. De snelle aanvaller Leandro Bacuna speelde al na drie minuten aan de linkerkant van het veld twee man uit, voordat hij de bal scherp voor het doel gaf. Koen van de Laak kwam bij de tweede paal goed voor zijn man en kon al vallend binnen schieten.

Been greep in de rust fors in om zo te proberen het tij in de tweede helft te keren. De trainer bracht aanvaller Roy Makaay in het veld in plaats van middenvelder Luigi Bruins en zette Kelvin Leerdam op het middenveld erbij ten faveure van verdediger Bart Schenkeveld.

De ingreep had succes, want terwijl de grijze lucht boven het stadion openbrak, zette een herboren Feyenoord de wedstrijd in een kwartier tijd volledig op z’n kop. Babovic gaf krap tien minuten na rust het startschot door een afvallende bal vanaf een meter of achttien langs doelman Luciano da Silva te trappen. Niet alleen het doelpunt, maar meer nog de bevlogen manier van juichen van de Serviër zette De Kuip in lichterlaaie.

Heel Feyenoord begon zich door die treffer te beseffen dat er een stapje extra gezet moest worden als de ploeg de drie punten in eigen huis wilde houden. Plots legden de Rotterdammers de winnaarsmentaliteit aan de dag, waar het in de eerste helft aan had ontbroken.

Uitgerekend invaller Roy Makaay zorgde er een kwartier na rust voor dat de inzet beloond werd in de vorm van Feyenoords tweede doelpunt. Cissé zette de aanval op door vanaf de linkerkant van het veld Jon Dahl Tomasson bij de tweede paal te bereiken. De Deen legde terug op Makaay, die via een verdediger binnen schoot.

Het was voor Been direct het teken om Leerdam een linie terug te halen en zodoende wat meer defensieve zekerheid in te bouwen. Die ingreep pakte goed uit, want Feyenoord gaf in het restant van de tweede helft nauwelijks nog een kans weg. Alleen invaller Tim Matavz kwam nog tot een schot, dat net naast ging.

Aan de andere kant van het veld waren de grootste kansen voor Cissé. De Ivoriaan werd ruim een kwartier voor tijd weggestuurd over de rechterflank, maar stuitte uiteindelijk op de Groningse doelman. Een paar minuten later kreeg Cissé de bal voor zijn voeten na een gekraakt schotje van Makaay, maar weer lag Da Silva in de weg.

Alle twijfel over een goede afloop werd uiteindelijk zeven minuten voor het laatste fluitsignaal weggenomen door Tomasson. De aanvaller reageerde attent toen Da Silva een prima afstandschot van Georginio Wijnaldum niet onder controle kreeg en tikte uit een moeilijke hoek knap binnen.

Cissé kreeg in de slotfase een enorme mogelijkheid om de 4-1 op het scorebord te zetten, maar op aangeven van Wijnaldum schoot de ongelukkige aanvaller van dichtbij op de doelman.

Feyenoord – FC Groningen 3-1

3’ 0-1 Van de Laak
53’ 1-1 Babovic
57’ 2-1 Makaay
83’ 3-1 Tomasson

Scheidsrechter: Braamhaar

Geel: Landzaat, Bahia, Babovic, Sankoh, Holla