Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Jon Dahl Tomasson zet punt achter imposante loopbaan

Jon Dahl Tomasson zet per direct een punt achter zijn imposante loopbaan als profvoetballer. De Deense aanvaller van Feyenoord heeft dit vorige week in een persoonlijk onderhoud kenbaar gemaakt aan de directie van de Rotterdamse club en heeft daarna zijn trainer Mario Been op de hoogte gebracht van zijn beslissing. Tomasson maakte het nieuws dinsdagmiddag tijdens een persconferentie in De Kuip wereldkundig. Feyenoord zal rondom de officiële openingswedstrijd van het seizoen 2011/2012 uitgebreid stilstaan bij het afscheid van één van haar succesvolste spelers van de afgelopen twintig jaar.


De voormalige aanvoerder van het Deense nationale elftal gaat niet verloren voor de Feyenoord-organisatie. Tomasson blijft met zijn gezin in hun zo geliefde Rotterdam wonen en gaat na de zomerstop aan de slag bij het met Feyenoord samenwerkende Excelsior. De in het internationale topvoetbal gelouterde Deen wordt bij de eredivisionist in Kralingen onderdeel van de technische staf onder leiding van de vorige week aangestelde hoofdtrainer John Lammers. Tomasson is bij de KNVB reeds gestart met de opleiding UEFA A – Trainer Coach I Senioren.



Tomasson begon zijn professionele carrière in 1992 in zijn vaderland bij Køge BK en maakte drie jaar later de overstap naar sc Heerenveen. In drie seizoenen in Friesland beleefde Tomasson zijn doorbraak in de eredivisie, onder meer door achttien doelpunten te maken in het seizoen 1996/1997. Na een jaar bij Newcastle United, keerde hij in 1998 terug in Nederland waar hij voor Feyenoord ging spelen.



Tussen 1998 en 2002 kwam Tomasson bij de Rotterdamse club tot ruim 160 officiële duels, waarin hij 71 goals maakte. Naast de landstitel in 1999 en de UEFA Cup in 2002 – de Deen had met een treffer een groot aandeel in de winst van de finale – won hij ook een Johan Cruyff Schaal. Voordat de Deen in de zomer van 2008 zijn rentree bij Feyenoord maakte, kwam hij twee seizoenen uit voor het Spaanse Villarreal, waarmee hij in zijn laatste jaar verrassend op de derde positie in de Primera Division eindigde. Daarvoor speelde hij één seizoen bij VfB Stuttgart en drie jaar bij AC Milan. Met die club won hij onder andere een landstitel, een Coppa d’Italia, de Champions League en een Europese Super Cup.



Tijdens het WK in Zuid-Afrika van 2010 speelde Tomasson zijn laatste officiële wedstrijd. De aanvaller raakte tijdens het groepsduel tussen Denemarken en Japan geblesseerd aan zijn bovenbeen en wist ondanks intensief revalideren afgelopen seizoen niet meer wedstrijdfit te worden. In totaal kwam Tomasson 112 keer uit voor het nationale elftal van Denemarken, waarin hij liefst 52 keer doel trof. Tomasson is Deens recordhouder wat betreft het aantal doelpunten in de nationale ploeg.