Feyenoord kruipt dichter naar top eredivisie

Feyenoord heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan in de eredivisie. De ploeg van hoofdtrainer Ronald Koeman won overtuigend van Excelsior met 3-0 en kwam door de nederlaag van AZ tegen PSV op gelijke hoogte met de Alkmaarders, die aan het begin van de dertigste speelronde de tweede plaats in de competitie bezetten. John Guidetti, Jordy Clasie en Jerson Cabral zorgden voor de doelpunten tijdens de eenzijdige stadsderby, die werd omlijst met tal van maatschappelijke activiteiten van de Feyenoord Foundation. Jeugdinternational Terence Kongolo maakte in de slotfase zijn officiële debuut voor Feyenoord, als vervanger van Stefan de Vrij.

Het kwaliteitsverschil tussen Feyenoord en Excelsior was overduidelijk tijdens de eerste helft. De thuisploeg had verreweg het meeste balbezit, stond de Kralingers nauwelijks iets toe en ondernam vele doelpogingen. Dat het bij rust slechts 1-0 stond door een treffer van Guidetti was voor een groot deel toe te schrijven aan Wesley de Ruiter.

De Excelsior-doelman liet zich na acht minuten nog verrassen door Guidetti, die na een korte corner door Jordy Clasie in stelling werd gebracht en de bal vanaf ruim twintig meter binnen joeg. Daarna combineerde Feyenoord zich eenvoudig naar een hele rits kansen, maar keer op keer kreeg De Ruiter nog net een vinger achter de bal.

Feyenoord verzuimde voor de rust verder afstand te nemen van de nummer laatst van de eredivisie, maar deed dit in de tweede helft alsnog. Nog lang niet alle supporters hadden hun stoel weer opgezocht, toen Clasie na goed terugleggen van Kelvin Leerdam verwoestend de 2-0 tegen de touwen schoot.

Cabral had zaterdagavond een basisplaats gekregen van Koeman en betaalde het vertrouwen van de oefenmeester terug met Feyenoords derde treffer van de avond, na een klein uur spelen. Wederom was Leerdam de aangever. Voor Cabral kwam het doelpunt bijzonder goed gelegen, want zijn zesde van het seizoen was pas zijn eerste na de winterstop.

Na de 3-0 was tijdens het laatste halfuur het geloof wel weg bij Excelsior en speelde Feyenoord het duel gedisciplineerd uit. De ploeg van Ronald Koeman kreeg nog enkele kansen, zag de wave door het stadion gaan en eindigde de wedstrijd uiteindelijk met debutant Kongolo binnen de lijnen.

Feyenoord – Excelsior 3-0

8’ 1-0 Guidetti
49’ 2-0 Clasie
58’ 3-0 Cabral

Scheidsrechter: Van Boekel
Geel: Jansen (Excelsior)